Publicat de: turismromanesc1 | 27 octombrie 2008

Manastirea Slatina … pe-un picior de plai, pe-o gura de rai …

Acum doua saptamani am ajuns in localitatea Slatina si mare noroc am avut ca am putut vizita manastirea Slatina … un loc unde aproape ca poti sa-l prinzi pe Dumnezeu de un picior.

Manastirea Slatina cu hramul „Schimbarea la Fata„, este prima ctitorie a domnitorului Alexandru Lapusneanu si a fost construita ca necropola domneasca a familiei, între 1554-1558. Numele locului si al manastirii vine de la un izvor din apropiere cu slatina (apa sarata).

Date despre …

Anul constructiei: 1554-1561, construita in timpul domnitorului Alexandru Lapusneanu;

Locatia: comuna Slatina, judetul Suceava, (manastirea este adapostita între trei dealuri, la aproape 30 km nord-vest de Falticeni).

Acces: DL Falticeni spre N-V Sacsa Noua (7km) Cornu Luncii (3 km), apoi stânga la Pâraie (11 km) si Slatina (4 km).

Hram: Schimbarea la Fata – 6 August.

Ca model de constructie, au fost folosite inscriptiile de la manastirile Probota si Putna.

Marturii istorice, literare si … ale localnicilor

Cronicarul Isaia a scris, la Slatina, un cronograf pana la 1425. Tot aici a fost scrisa si o versiune a Letopisetului de la Putna. Ctitorul a infiintat in manastire o scoala de muzica si o biblioteca cu carti si manuscrise de valoare!

Eftimie, cronicarul oficial din acea vreme, arata ca zidirea manastirii Slatina a fost inceputa de Alexandru Lapusneanu in anul 1553 si s-a terminat in a doua lui domnie, in anul 1564.

Grigore Ureche se mentioneaza ca sfintirea manastirii s-a facut de catre Mitropolitul Grigorie la 14 octombrie 1558.

In ultimul sau an de viata (1568) Alexandru Lapusneanu s-a calugarit aici cu numele de Pahomie, fapt atestat si in nuvela Istorica (Alexandru Lapusneanu a fost inmormantat la manastirea Slatina, unde „se vede si astazi portretul lui si a familiei sale”.)

Personalitati

* Alexandru Lapusneanu

* Cleopa Ilie

Alte informatii despre Manastirea Slatina, puteti gasi aici:

* Wikipedia

* Bogdan Lupescu

* Sorin Preda

* Recomandare : si daca tot ajungeti la Manastirea Slatina, este pacat sa nu dati o fuga si pana la Casa Memoriala a lui Nicolae Labis, care se afla in satul vecin. Satul se numeste Malini. Mai multe informatii despre Casa Memoriala, puteti afla de aici:

1. Wikipedia

2. Hoinari

3. Bucovina

Drum bun si astept impresii de la voi, daca ati fost sau daca veti ajunge pe acolo! Pana atunci, puteti sa priviti „oleaca”:


Multumesc foarte mult celui/celei care a publicat cele doua videoclipuri pe net! Mi-a facut o deosebita placere sa revad aceasta „gura de rai”.


Lasă un comentariu

Categorii